top of page
istockphoto-1297996834-170667a_edited.jpg

Narcisme

Zet de stap van slachtoffer naar spirituele groei

Als jij in een narcistische relatie zat...

Deze pagina is voor mensen die weten dat ze in een narcistische relatie zitten of hebben gezeten.

Twijfel jij nog of je te maken hebt (gehad) met narcisme of een andere vorm van emotioneel misbruik? Wil je weten wat narcisme precies is, hoe je manipulatie herkent en hoe je ermee omgaat? Daar kun je in mijn blogs meer over lezen.

Narcisme is een term die je vandaag de dag veel hoort. Vaak bedoelen mensen eigenlijk niet 'narcist', maar 'egoïst' of ze zijn gewoon gekwetst. Een bepaald percentage van de mensen op de wereld gedraagt zich echter daadwerkelijk narcistisch, dat wil zeggen: manipulatief. 

 

Als jij in een relatie zit of zat met zo'n persoon (met je ouder(s), (ex)partner, werkgever of vriend), dan kan dat jouw zelfvertrouwen, authenticiteit en spontaniteit flink hebben aangetast. Manipulatie is verschrikkelijk, slopend en pijnlijk. Misschien voel je je door die langdurige manipulatie steeds schuldig, en pieker je voortdurend over wat die ander zei, en of jij nou gek bent. Misschien heb je het gevoel dat je nooit meer gelukkig kunt worden, kapot bent en jezelf (volledig) kwijt bent geraakt.

... Weet dat je niet kapot bent

Ten eerste: weet dat die overtuigingen niet waar zijn. Je bent niet kapot en je kunt zeker weer gelukkig worden. Besef om te beginnen eens hoe ontzettend sterk je bent dat je deze manipulatie hebt doorgemaakt en dat je nog overeind staat. Wat jij allemaal te verduren hebt gehad, dat is niet mis. Dat heb je allemaal helemaal zelf gedaan en het geeft aan hoe ontzettend krachtig je bent.

Alleen: je wil nu niet langer overleven. Je wilt leven! Je bent het zat om steeds in die somberheid en duisternis te worstelen. Je weet nu nog niet hoe je dat moet doen, stoppen met overleven, maar vertrouw erop dat het kan. Ik kan je laten zien hoe dat moet.

 

Hoe ik zo zeker weet dat je weer gelukkig kunt worden? Omdat ik dat steeds opnieuw zie bij cliënten. En vooral omdat ik het zelf heb ervaren. Ik leefde lang in de duisternis (zoals ik het altijd omschrijf) door op te groeien met een narcistische moeder. Ik heb ervoor moeten werken, maar inmiddels is mijn leven licht, vol plezier en voel ik me krachtig en volwassen.

 

Dat betekent niet dat ik voortdurend blij ben of het leuk heb. Maar een levensgeheim is: daar gaat het ook helemaal niet om. Het kan niet eens! Waar het om gaat: ik weet dat ik alles aankan. Dat (zelf)vertrouwen, dát is waar het om gaat en wat me zo'n diep levensgeluk geeft.

 

Geloof me: dat (zelf)vertrouwen en levensgeluk kun jij ook bereiken.

Je kunt weer gaan leven in plaats van overleven. Sterker nog: jou leven gaat vreugdevoller, dieper en krachtiger worden dan dat van vele anderen, juist door wat je hebt meegemaakt.

Van trauma naar kracht

Wat er met jou aan de hand is, is dat je trauma's hebt. En die trauma's kun je transformeren. Op die manier wordt alles wat jij hebt meegemaakt, alle zwaarte, het schuldgevoel, de pijn, de zelftwijfel en de duisternis waar jij doorheen gaat, een manier om spiritueel te groeien en je leven een draai te geven richting diep levensgeluk.

Je gaat de een krachtige, liefdevolle ouder worden. Je (liefdes)relaties worden diep en waardevol, en geven je zekerheid in plaats van zelftwijfel. Je gaat je lekker voelen op je werk. Niet omdat alles altijd gaat zoals jij wil of leuk is, maar omdat je voelt dat je alles aankunt. Daardoor maak je beslissingen die gezond voor je zijn, maak je de juiste levenskeuzes en ga je eindelijk van je leven genieten zoals je altijd graag wilde.

Oproep: lotgenotengroep

Lotgenotencontact is enorm helend als je te maken hebt met narcisme. Juist ook omdat je loved-ones, hoeveel ze ook om je geven, vaak niet goed kunnen begrijpen waar je doorheen gaat. Ze geven een goedbedoeld schouderklopje met de woorden: ‘natuurlijk houdt je moeder/vader/partner wel van je’, of: ‘ach, zo’n ruzie komt altijd wel weer goed’, of: ‘waar twee vechten hebben twee schuld.’ Jouw verhaal delen met mensen die begrijpen hoe het is om in een narcistische relatie te zitten, kan een ontzettende opluchting zijn.

 

Omdat de behoefte daaraan zo groot is, heb ik besloten een lotgenotengroep te starten. Deze zal eens in de ca. twee maanden bij elkaar komen op een locatie in de buurt van Utrecht. De insteek is dat je je verhaal kunt doen, kunt leren van de verhalen van anderen, dat ik informatie geef over steeds een ander ‘narcistisch thema’ en dat we elkaar kunnen steunen en inspireren op het pad van heling. Ik zal iedere keer een lichte meditatie begeleiden zodat je goed contact maakt met je lichaam, maar we zullen vooral praten.

 

Mocht er buiten Utrecht ook belangstelling zijn, dan start ik ook een online groep. Indien gewenst zal ik ook een Facebook- of Whatsapp-groep faciliteren zodat deelnemers tussendoor contact met elkaar kunnen houden.

 

Heb jij hier belangstelling voor, stuur me dan even een mailtje (info@radicalcompassion.nl). Zodra ik voldoende mensen bij elkaar heb, stuur ik een mail met een uitnodiging voor de eerste bijeenkomst. Je kunt dan altijd nog kijken of je nog steeds wilt deelnemen.

bottom of page