top of page
IMG_4331.jpg

Over Anna

Ik geniet volop van mijn leven. Dat leven is helemaal niet zo bijzonder. Wel heel vervullend, met twee fantastische kinderen, geweldig werk en fijne mensen om me heen.

Maar pakweg twintig jaar geleden had ik niet verwacht dat ik zo zou kunnen genieten van ieder moment - zelfs de momenten dat dingen tegenzitten. Want tegenslagen, angst, verdriet en teleurstelling blijven. Altijd. De kunst is om zelfs van deze momenten te genieten. Het vertrouwen te hebben dat je ze aankunt. Ik ben nog iedere dag dankbaar dat ik heb geleerd hoe dat moet. Dat ik zoveel plezier heb in simpelweg leven. En ik wil dat jou ook graag leren.

Mijn verhaal

Anders dan anderen

Tot mijn dertigste omschreef ik mijn leven als zwaar. Ik lachte heus wel, vaak zelfs uitbundig. Maar de zelftwijfel knaagde voortdurend. Als afgestudeerd filosoof en journalist zat ik veel in mijn hoofd. Ik zag mensen om me heen die ook wel problemen hadden, maar daarnaast veel meer genoten van het leven. Die vertrouwen hadden in hun vriendschappen en relaties. Die zich soms onzeker voelden, maar in de kern hadden ze een zelfvertrouwen waar ik jaloers op was. Ik zou dat zelfvertrouwen nooit kunnen bereiken, dacht ik. Ik was anders, niet gemaakt om gelukkig te zijn.


Vaak was ik bang dat ik iets verkeerd zou zeggen of doen en dat mensen dan genoeg van me zouden hebben. Vaak vond ik de dingen die ik deed raar, stom, vervelend. En ik dacht dat mensen om me heen dat ook van me vonden. Soms gaf iemand me een compliment en was mijn dag even goed. Voor een paar uur.  Dan begonnen schaamte, schuldgevoel en piekeren weer te zeuren, en voelde mijn leven weer even zwaar en donker als daarvoor. 

Vrienden zeiden goedbedoelend dat ik dingen gewoon moest loslaten, niet altijd zo zwaar moest maken. Ik was het met ze eens. Waarom was ik nou toch zo'n moeilijk, zwaarmoedig persoon? Ik schaamde me vaak diep voor mezelf.

Lichaamsgerichte coaching

Omdat ik me eindelijk gelukkig wilde gaan voelen, volgde ik veel therapie en coaching. Dit was lange tijd inzichtelijk, maar ook frusterend. Ik snapte inmiddels heel goed wat er met me aan de hand was. Waarom veranderde er dan niets? 

Een jaar of tien geleden kwam ik in aanraking met somatische coaching: lichaamswerk. Hier begon mijn echte herstel. Ik begreep eindelijk dat ik getraumatiseerd was, en dat trauma's alleen via het lichaam kunnen helen. Net als je je spieren alleen fysiek kunt trainen, moet je ook je lichaam en hersenen 'trainen' om trauma's te verwerken en transformeren.

Mijn leven veranderde vanaf dat moment radicaal. Een belangrijk inzicht dat ik door de lichaamsgerichte oefeningen kreeg: dat alle transformatie begint met jezelf met compassie omarmen. Vanuit liefde naar jezelf kijken in plaats vanuit zelfverwijt. Ik was geen moeilijk persoon. Ik was juist een dappere, krachtige vrouw die nooit geleerd had van zichzelf te houden. Toen ik dit met behulp van de oefeningen wél ging doen, kreeg mijn leven een lichtheid, kracht en vreugde ik nog nooit had gevoeld. Steeds vaker voelde ik me gelukkig. Ik was eindelijk thuis bij mezelf.

Emotionele verwaarlozing

Rond mijn dertigste kwam ik erachter dat ik ben opgevoed door een narcistische ouder. Dit inzicht zette mijn leven op zijn kop. Na jarenlang niet veel gevoeld te hebben (ik deed veel aan dissociatie, zo leerde ik pas later) ging ik door een lange, heftige periode vol gemixte emoties. Woede, rouw, intens verdriet. En daarnaast ging ik de eenzaamheid, angst en somberheid die ik altijd al had gevoeld maar steeds had weggedrukt, pas echt goed voelen.


Ik had geen idee wat ik met al die emoties en gevoelens aan moest. Ik ging alles lezen wat er te lezen viel over emotionele verwaarlozing. Ik begreep ineens waar al die zwaarte, donkerheid en somberte vandaan kwam. Dat was een enorme opluchting: er was een verklaring voor waarom ik zo'n moeilijk persoon was! Toch?

Heel jouw trauma's

Sindsdien ben ik me op deze manier blijven ontwikkelen. Al deze 'training' heeft me in spiritueel opzicht enorm doen groeien. Ook ben ik een opleiding tot lichaamsgericht coach gaan volgen, gebaseerd op een mix van westerse psychologie en tantra.


In de afgelopen twintig jaar heb ik heel veel mensen gesproken die net als ik in een emotioneel gewelddadige relatie zaten. Zij hadden bijvoorbeeld een ouder die hen emotioneel verwaarloosde, of een narcistische (ex)partner. 

Veel van deze mensen hebben, net jij en ik, in de kern hetzelfde verhaal. Zij denken dat ze kapot zijn gemaakt en werken heel hard om te proberen zichzelf te 'fixen'. 

Door mijn eigen ervaringen en de begeleiding van cliënten kan ik inmiddels met volle overtuiging tegen jou zeggen: je bent niet kapot. Je bent heel, je hebt alleen trauma's. En die trauma's zijn niet alleen te helen, maar zijn een deur tot enorme spirituele groei. Hoe prachtig is dat!

Het is een prachtig kado dat ik nu ook andere mensen mag begeleiden op hun pad naar een licht en krachtig leven. Zodat ik ze kan helpen thuis te komen bij zichzelf.

"Ik vind het fantastisch dat ik als coach andere mensen mag begeleiden. Om te zien hoe ze hun donkere leven verlaten om in hun licht en kracht te stappen. Om erbij te zijn ze thuiskomen bij zichzelf."

IMG_4646.jpg
IMG_4326.jpg

Hoe werk ik?

Ik geloof dat jij allang de krachtige, spontane persoon vol zelfvertrouwen bent die je zo graag wilt worden. Er zijn alleen trauma's en overlevingsstrategieën die jou belemmeren met jouw diepste kern in contact te zijn.

In mijn trajecten ga je voelen hoe het is om jouw blokkades en belemmeringen met compassie te omarmen. Ze kunnen dan transformeren en ruimte maken voor lichtheid, vertrouwen en spontaniteit.

Jij bent daardoor geen slachtoffer meer en wordt niet meer geregeerd door schaamte en schuldgevoel. Je neemt de regie over jouw leven en leeft voortaan vanuit vol vertrouwen vanuit jouw diepste verlangens.

"Nu het traject is afgerond, voel ik dat ik weer langzaamaan mezelf aan het worden ben. Ik durf weer kansen met beide handen aan te grijpen zodat ik een leven kan creëren voor mezelf waarin ik weer gelukkig word."

Lisanne

bottom of page